Recepten

Op bezoek bij S….

Soezendeeg : 60 g boter, 150 ml water, 75 g bloem, snufje zout, 2 eieren, losgeklopt.

Doe de boter en het water in een steelpan en breng het water aan de kook. Voeg de bloem en het snufje zout toe, en klop tot een egaal beslag. Laat afkoelen en voeg beetje bij beetje de losgeklopte eieren onder het beslag. Doe het deeg in een spuitzak en laat verder afkoelen in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200°C. Spuit het deeg in een grote slang ( of in kleinere of grotere hoopjes ) op een met bakpapier beklede bakplaat en bak het soezendeeg gedurende 22 minuten in de oven. Laat afkoelen.

Banketbakkersroom : 500 ml melk, 100 g ruwe rietsuiker, 50 g vanillebloem, 1 vanillestokje merg uitgeschraapt, 2 eieren, 100 ml room.

Klop de vanillebloem los in een beetje melk. Breng de resterende melk tot net tegen het kookpunt, samen met het vanille stokje. Klop de eieren samen met de suiker luchtig wit, en voeg dan het vanillebloem mengsel toe onder voortdurend kloppen. Klop een klein gedeelte van de warme melk onder het eimengsel, en meng dit geheel onder voortdurend kloppen onder de melk. Breng weerom zachtjes tot aan het kookpunt totdat je een dikke room krijgt. Laat afkoelen, afgedekt met vershoudfolie, zodat er zich geen vel vormt. Klop de room lobbig en meng onder de banketbakkersroom voor een romiger effect. Doe de banketbakkersroom in een spuitzak.

Ganache : 200 g pure chocolade 70%, 100 ml room, 20 g boter, 1 ristretto ( zeer sterke kleine koffie)

Breek de chocolade in kleine stukken, doe in een kom samen met de ristretto. Breng de room net tot tegen het kookpunt samen met de boter en giet de room over de chocolade. Meng goed tot een egaal beslag en laat lichtjes afkoelen.

Afwerking :

Snij de S vorm met een kartelmes doormidden, spuit de banketbakkersroom op de bodem, leg het deksel erop en werk af met de chocolade-ganache.

#soezen#alleenvoordemensendiewegraagzien#moedersvoormoeders#aldecaelen#boek