Recepten

Zweedse amandeltaart

Ingrediënten : 4 eieren (gesplitst), 140 g suiker, 1 tl vanille, 100 ml room, 120 g boter op kamertemperatuur, 140 g amandelen (fijngemalen), 50 g amandelschaafsel, snuf zout

Bereiding taart : klop de eiwitten stijf samen met ’n snuf zout, en voeg 70 g suiker in kleine hoeveelheden toe. Schep de fijngemalen amandelen onder dit mengsel en verdeel over 2 met bakpapier beklede bakvormen van ong. 20 cm diameter. Bak in de voorverwarmde oven op 180°C gedurende 20 minuten. Laat volledig afkoelen.

Bereiding crème : Klop de eigelen luchtig samen met de vanille en 70 g suiker. Verwarm de room en roer het eimengsel straalsgewijs onder de room, laat op een zacht vuur inkoken onder voortdurend roeren tot een compacte crème. Laat met folie afgedekt volledig afkoelen. Klop de boter luchtig en meng de crème onder de boter.

Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een hete pan zonder vetstof.

Afwerking : Smeer een ruime laag crème tussen en bovenop de twee taartringen, en besmeer tevens de zijkant. Bestrooi de bovenkant en de zijkant met geroosterd amandelschaafsel, en laat een uur opstijven in de koelkast.

#glutenvrij#amandeltaart#amandelen#alleenvoordemensendiewegraagzien#aldecaelen